Upit o literaturi!
3 posters
Stranica 1 / 1.
Upit o literaturi!
Molim vas..ja sam nova ovdje ali i u skupljanju kristala i minerala.
Često boravim u prirodi i nailazim na razne kamenčiće..neki se ističu više nego ostali. Da li itko ima
kakvu knjigu o definiranju vrsta kamenja i sl. Hvala unaprijed!
Često boravim u prirodi i nailazim na razne kamenčiće..neki se ističu više nego ostali. Da li itko ima
kakvu knjigu o definiranju vrsta kamenja i sl. Hvala unaprijed!
crystalina- Broj postova : 4
Re: Upit o literaturi!
Postoji ti knjiga Barić-Tućan "Osnove petrologije" u kojoj su poprilično detaljno opisane sve vrste stijena i njihov sastav. Međutom, radi se o fakultetskoj literaturi te je dosta teška za čitati nekom tko se nije susretao s hrpom pojmova. ALi, generalno je dobra. Inače, stijene se dijele na sedimentne, magmatske i metamorfne. Sastavljene su od minerala. U sedimentnim (taložnim, jer nastaju taloženjem) stijenama nalazimo fosile. Najpoznatije su vapnenac, dolomit, pješčenjak i breča. U magamtskim (nastale iz magme) stijenama ih nema. Najpoznatije su graniti, gabri, andeziti (tebi posebno značajna jer oko Fužina ga ima dosta). Metamorfne (prekristalizirane) stijene nastaju iz magmatskih ili sedimentnih pod utjecajem topline, tlaka ili u kombinaciji. Najpoznatije su mramor (nastao iz vapnenca), gnajs (nastao iz granitoidnih stijena) i razne vrste škriljavaca.
Eto, ovo je osnovno o stijenama a to je izuzetno malo o tome koliko se tu još da pričati.
Eto, ovo je osnovno o stijenama a to je izuzetno malo o tome koliko se tu još da pričati.
monty-zg- Broj postova : 70
Evo naseg geologa. E da mi je imat 10 % tvog znanja Mogao bi se nazvat pametnim. Ti si genije stari.
9 godina tesanja u školi i na faksu i 25 godina kao hobi, ma i čovječja ribica bi to već naučila, kamo ne ja.
monty-zg- Broj postova : 70
Stranica 1 / 1.