SAKUPLJAČI MINERALA I KRISTALA - MEĐIMURJE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Meteorit

Go down

Meteorit Empty Meteorit

Postaj  Petar Minerali on ned ruj 02, 2012 12:15 pm

Meteorit je po definiciji komad stijene ili zeljeza koji je pao na zemlju iz svemira ili sa drugog nebeskog tijela.
Veci meteoriti koji udare u Zemlju naprave krater koji se u nekimk slucajevima moze ispuniti vodom te nastaje jezero. Meteorite djelimo u tri skupine:
1.-kamene ili aerolite koji su bogati mineralima i takvi su najcesci - 90 posto svih meteorita su takvi.Nacinjeni su od plagioklasa ,olivina i ortoklasa.
2.-zeljezni meteoriti su rijetki te su oni kombinacija zeljeza i nikla. Takvi meteoriti su jedni od najmagneticnijih tvari uopce poznate. Iako su puno rjedi od kamenih meteorita,upravo se zeljezni minerali najvise pronalaze jer imaju vise sansi da prezive u atmosferi,bolje odoljevaju trosenju vremenskim neprilikama i lakse se uoce.
3.-kameno-zeljezni su kombinacija zeljeza i nikla sa silikatnim mineralima te se cesto mogu u njima pronaci lijepo oblikovani olivinski kristali.

Tektiti-to su male stjene nacinjene od silikatnog stakla koje nastaje taljenjem stijene pri udaru meteorita.

Svake godine se zabiljezi 500 pada ali ih se samo desetak nade.
Meteoriti trebaju biti prilicno veliki da bi prezivjeli pad kroz atmosferu jer ih se vecina raspadne i rastali u atmosferi prilikom trenja i otpora zraka.Kada se rastale na nebu se vidi svjetla crta . To zovemo meteori.
Najmanja brzina meteorita kroz atmosferu iznosi 11km/s.
U Hrvatskoj je poznat Hrascinski meteorit koji je pao 1751. godine u Zagorju kod mjesta Hrascine. Meteorit je bio zeljezni. 1 se komad cuva u prirodoslovnom muzeju u becu a mali polirani komad se cuva u prirodoslovnom muzeju u zagrebu.
Bio je to prvi ikad dokumentiran pad, popracen zapisnikom, procesijom akademika u njegovu proucavanju i serijom otkrica koja su izmijenila tadasnju astronomsku znanost.

Petar Minerali

Broj postova : 16
Join date : 31.01.2012
Age : 22
Lokacija : Zagreb

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.